Anvendelse
Skovhonningen finder i dag anvendelse indenfor ølbrygning, produktion af sunde müslibarer og som topping, men den har en lang række andre anvendelsesmuligheder, såsom i madretter, i isproduktion eller noget helt tredje.
Smag og Egenskaber
Skovhonningen indsamles to gange om året. Det sker i Miombo-skoven, som er et særligt rigt økosystem gående i et sammenhængende skovbælte fra Angola i Vest til Tanzania i Øst. Bierne indsamler nektaren fra et stort udstrakt område med en alsidig plante-, træ- og blomstervækst, hvoraf mange traditionelt er benyttet for deres medicinske og helbredende evner. Moderne videnskab har fået øjnene op for honning for såvel de næringsmæssige egenskaber og de antibakterielle og antimikrobielle virkninger.
Vores skovhonning er anderledes end andre honninger. Den har en mørk ravgylden farve. Smagen er krydret og frugtagtigmed noter af abrikos, og afrundes af en karakterfuld sødme. Den har et højt indhold af antioxidanter og mikronæringsstoffer.
For at bevare smag og næringsindhold er honningen rå og upasteuriseret. Der er sket en mekanisk filtrering for at fjerne mulige rester af plantedele eller lignende.
Skovhonningen er ikke kun smagfuld og næringsrig, men den bidrager også til at skabe en seriøs og vedvarende forandring af biavlernes levevilkår og deres familier, og den sikrer beskyttelse af den skov, som lokalsamfundet drager fordel af. Kort og godt, så skaber honningproduktionen en tættere forbindelse mellem menneske og skov.
Økologisk
Vores honning er økologisk certificeret af EcoCert– Økologisk honning skal være indsamlet i bistader som er placeret så der kun er økologiske afgrøder og/eller vild bevoksning inden for en radius af 3 km. Reglerne om økologi – herunder økologisk honning findes i EU forordning nr. 834/2007 af 28. juni 2007. Miombo Skovhonningen er indsamlet af vilde bier i et 12.000 km2 stort område fri for kemikalier og GMO’er.
Traditionelt høstet
Lokale biavleres traditioner holdes i hævd. Lunda-folket har i århundreder høstet honning på egnen, hvilket kan spores 500 år tilbage i tiden. Så det ligger i blodet på nutidens lokale biavlere, som er eksperter i biavl og stadig anvender traditionelle metoder til indsamling af honningen. Det giver færre bisygdomme, men kræver også et større arbejde. Bistaderne laves af bæredygtige materialer, herunder bark og udhulede træstammer fra skoven og deplaceres over jordniveau, så de vilde honningspisende dyr ikke kan få fat på den dyrebare nektar. Nogle af bistaderne hænges fra træerne, så de på den måde er godt beskyttede. Det kræver i sådanne tilfælde en adræt biavler.
Levering
Vi pakker og sælger vores særlige afrikanske skovhonning til engros i forskellige mængder.