Myter og Legender

Myter og Legender
maj 17, 2015 Kenneth
Myter, Legender, Baobab

Baobab-træet har i menneskegenererationer været mødested i de afrikanske landsbysamfund. Der er under træet, med de særegne egenskaber og udseende, blevet diskuteret samfundsanliggender, delt nyheder fra nær og fjern og fortalt myter og legender.

Træet er gennem de fortalte myter og legender ophøjet til en særlig hellighed og mytisk kraft, som selv i dag har betydning og status i de afrikanske lokalsamfund. Det er dog særligt de ældre generationer, som har en tilknytning til Baobab-træet, men med fokus på at genoplive de gamle fortællinger har vi i Mzungu et mål om at styrke den kulturelle arv.

Her er et lille udsnit af de myter og legender, som vi er stødt på.

En bush legende handler om ydmyghed og hvorfor Baobab-træet også bliver kaldt for ”upside-down tree”.

  • Baobab-træet var et af de første træer, som viste sig på land. Herefter kom det slanke palmetræ til. Da Baobab-træet så det yndefulde palmetræ, så råbte det, at det også ville være ligeså højt og slankt. Så kom det smukke flammetræ med sine ildrøde blomster. Baobab-træet blev misundelig på flammetræet på grund af de flotte blomster. Nu så Baobab-træet det vidunderlige figentræ og straks bad det om frugter. Guderne blev sure på Baobab-træet over al den utilfredshed og trak derfor træet op med rødderne for at genplante det omvendt, for at det skulle tie stille.

En legende fra bushen handler om guden Thora, som ser sig sur på Baobab-træet:

  • Guden Thora blev sur på Baobab-træet, som groede i hans have og hev derfor træet op med roden. Han kastede det over paradisets mur, og det landede på jorden med rødder i vejret. Her levede træet videre med guddommelige kræfter og det hjalp med tiden det afrikanske folk med at blive mere modstandsdygtige.     

Baobab-træet er med tiden blevet forbundet med styrke og udholdenhed, som her i denne afrikanske myte:

  • Fortællingen handler om, at man skal give sit barn Baobab-frugtpulver i de første to leveår, så barnet med tiden bliver ligeså stort, stærkt og mangeårigt, som selve Baobab-træet.

Selvom myten i sig selv ikke er sandfærdig, så har den alligevel en indlejret logik i sig, når vi i dag videnskabeligt kender til Baobab som en superfrugt med et meget højt indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Der er også fortalt myter om Baobab-træet, som relaterer sig til dets smukke hvide voksagtige blomster og træets evne til at optage store mængder vand.

  • Hvis du plukker blomsten fra Baobab-træet, så vil du gøre træets ånder så sure, at du vil blive spist af en løve.
  • Drikker du vandet fra træet vil du blive beskyttet mod krokodille angreb.

Der er fortalt mange legender og myter om Baobab-træet og de findes igen i mange forskellige versioner, men fælles for dem er, at de handler om træets unikke egenskaber og dets evne til at give til det afrikanske folk.  Det er ikke tilfældigt, at træet også omtales som ”Tree of Life”. Træet kan indeholde op til 4.500 liter vand. De stærke fibre fra barken kan bruges til reb og klæder. De friske blade og frugterne bliver spist for deres smag og sundhedsegenskaber og de hule træer har givet jægeren beskyttelse mod omgivelserne. Hertil er vigtige landsbyboere blevet begravet i træerne, da man mener, at træerne har kontakt til den spirituelle verden.

[fb_button]

Myter, legender, Vanessa Bristow, Mzungu, Baobab

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*